KALINEC & KJ – LET’S GET AWAY

Artiest info
Website
facebook

Label: Berkalin Records
Info: Hemifran

Onze collega-muziekrecensenten van het magazine ‘Rootsy’ noemden de Texaanse singer-songwriter Brian Kalinec in een vorige recensie een combinatie van Woody Guthrie, John Steinbeck, James Taylor en Rodney Crowell in de verhalende songs die hij brengt. In die definitie kunnen wij ons eigenlijk perfect vinden, maar op zijn nieuwste plaat weet hij ons toch weer aangenaam te verrassen met een totaal ander en origineel muzikaal project. Want voor het album “Let’s Get Away” werkt hij heel nauw samen met Kj Reimensnyder-Wagner, een zeer getalenteerde zangeres en songschrijfster uit Pennsylvania die hij al in 2013 voor het eerst ontmoette tijdens één van zijn shows in Oost-Texas.

Het is vooral de perfecte match tussen hun stemmen en hun sterk op elkaar afgestemde songs die het blijken te doen voor dit gelegenheidsduo. Bij de elf nummers op deze nieuwe plaat zijn er vijf die Kj Reimensnyder-Wagner alleen van tekst en muziek heeft voorzien, één song die ze samen hebben geschreven, drie die volledig uit de pen van Brian Kalinec zijn ontsproten en de song “Paint” (zie 1e video) die Brian met Connie Mims componeerde, de zangeres van Texaanse ‘seventies’-folkgroep ‘Wheatfield’.

Verder brengt het duo één coverversie van de countrysong “When You Say Nothing At All” die in 1988 werd gecomponeerd en bij ons het best gekend is als de eerste solosingle van Ronan Keating uit 1999 na zijn succesvolle carrière bij de boysband ‘Boyzone’ en uit de soundtrack van de romantische film “Notting Hill”. Op de audiovideo onderaan dit verhaal kunt u luisteren naar de versie van dit duo luisteren.

De liedjes op hun eerste album als duo “Let’s Get Away” zijn folk-, Americana- en rootscountry-nummers die erg mooi georkestreerd zijn met occasioneel een door Jeff Duncan bespeelde viool in de begeleiding, maar zelfs met een door Don French bespeelde doedelzak in het daarvoor zeer geschikte nummer “Home In Scotland”. Kj Reimensnyder-Wagner en Brian Kalinec spelen allebei op akoestische gitaar en ze nemen om beurten de lead vocals voor hun rekening waarbij de andere telkens harmony vocals inzingt. De vaste bassist bij alle nummers is Rankin Peters en drums en percussie zijn daarbij voor rekening van Tyson Sheth.

De songs op “Let’s Get Away” hebben geen zware thema’s als basis maar ze gaan eerder over het dagelijkse leven of de liefde. Liedjes als “New Lovers’ Waltz”, “Where Do Old Lovers Go”, “Reach Out” en “On This Winter’s Eve” worden zeemzoet ingezongen door het duo en door melancholische en melodieuze muziek begeleid. Er valt nergens een stemverheffing te noteren en de gemoedelijke sfeer wordt doorheen het hele album aangehouden, alsof je als luisteraar een live-optreden van het duo bij je thuis meemaakt.

(valsam)
“The songs on the album ‘Let’s Get Away’, the first record as a duo by Brian Kalinec and Kj Reimensnyder-Wagner do not handle heavy themes but are stories about daily life and love. They are presented on melancholic and melodic music which give you the feeling that they are singing their songs live in your living room.“ – www.rootstime.be